Giovanni Michele Malduca poleca:
Gnocchetti Sardi con salsiccia
składniki [4 osoby]:
360g makaronu Gnocchetti Sardi [suchy przed ugotowaniem]
200g surowej kiełbasy
100g biała fasola cannellini [może być z puszki]
1 szt. mała cebulka
800g dojrzałych pomidorów
80g ser Pecorino Sardo [można zastąpić serem Pecorino Romano ale w ilości 50g ponieważ jest
intensywniejszy]
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
sól / pieprz do smaku
przygotowanie:
1. Przygotowanie sosu – smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę na oliwie z oliwek, aż się zeszkli i następnie dodajemy rozdrobnioną kiełbasę [kiełbasę pozbawiamy osłonki i rozdrabniamy rękoma] i wrzucamy do cebuli. Po usmażeniu kiełbasy dodajemy 100g ugotowanej fasoli i pomidory [pomidory powinny być sparzone i obrane ze skórki oraz rozdrobnione w blenderze]. Sól pieprz do smaku. Całość gotujemy około 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu tak by otrzymać gęsty sos. Po ugotowaniu sosu dodajemy ser Pecorino Sardo i mieszamy, można jeszcze dodać sól do smaku.
2. Gotujemy makaron, z chwilą kiedy sos jest już gotowy. Makaron musi być al dente.
3. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu, dodajemy makaron do sosu i przez okolo dwie minuty, na małym ogniu gotujemy całość. Serwujemy na talerzu skrapiając potrawę odrobiną oliwy z oliwek extra virgin.
Smacznego,
Giovanni Michele Malduca
Zuppa di Pesce (Cagliari)
składniki [4 osoby]
1 000g ryba [filet rybny, różne ryby]
500g małze (cozze i vongole)
4 szt. krewetki duże
2 szt. ostre papryczki
2 ząbki czosnku
150 ml wina białego
1 pęczek pietruszki
250g dojrzałych pomidorów
świeża bazylia
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin
4 grzanki z białego pieczywa
sól / pieprz do smaku
przygotowanie
1. Filetujemy rybę i kroimy ją na kawałki wielkości kostek domina
2. Kroimy pomidory – każdy pomidor powinien być pokrojony na 8 części
3. Obieramy czosnek, ostrą paprykę i siekamy, a następnie wrzucamy do średniej wielkości garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy krewetki, małże i jak się małże otworzą dolewamy wino na ok. 1 minutę – po tym czasie wyciągamy krewetki i małżei odkładamy je na bok. Do otrzymanego sosu dodajemy pokrojone pomidory i dusimy ok. 10 minut. Po 10 minutach dodajemy kawałki ryb i dolewamy wodę do poziomu ryb [zalewamy ryby] i gotujemy ok. 25 minut. Po tym czasie dodajemy małże i krewetki, doprawiamy solą i pieprzem. Do garnak dodajemy posiekaną bazylię i natkę pietruszki i zakrywamy garnek pokrywką na ok. 5 minut.
4. Przygotowujemy grzanki, które poceiramy ząbkami czosnku.
5. Grzanki układamy na dnie talerza i zalewamy zupą z garnka, na którą dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek.
Smacznego,
Giovanni Michele Malduca